Οι Δρόμοι του Χιονιού

Οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά παράνομα και κακοτράχαλα.
Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του την μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) την μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK  theater   από την Πολωνία. Αποτέλεσμα της έρευνας και της συνεργασίας είναι

                                                «Οι δρόμοι του χιονιού»

Είναι το δεύτερο μέρος μιας πορείας που ξεκίνησε με έρευνα, συναντήσεις και συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες πρωταγωνιστές της μεταναστευτικής περιπέτειας, πέρασε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (με εταίρους άλλους θεατρικούς οργανισμούς από Ιταλία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία), πραγματοποίησε 2 πιλοτικές παραστάσεις στο Χαλάνδρι με τον προσωρινό τίτλο Passport : Green Button  και τώρα ολοκληρώνεται με τους «Δρόμους του Χιονιού» στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ με  μία πολυσήμαντη Ευρωπαϊκή συνεργασία τριών οργανισμών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη θεατρική παράδοση. Ιταλία και Πολωνία. Η καλλιτέχνες μέσα από την συνεργασία του θα καταθέσουν όχι μόνο τις τεχνικές και τις φόρμες τους άλλα και την εμπειρία του τόπου τους πάνω στη μετανάστευση. Η Λαμπεντούζα στέκει μοναχική στη μέση της Μεσογείου ανάμεσα σε δύο Ηπείρους σαν μία σημαδούρα, είναι η πόρτα για την γη της επαγγελίας. Οι Πολωνοί έχουν στις αποσκευές τους και στο συλλογικό τους υποσυνείδητο απανωτά στρώματα μετανάστευσης και προσφυγιάς σε όλο τον κόσμο.

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.
Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξης της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.

Οι δρόμοι του χιονιού θα παρουσιαστούν στα μέσα Νοέμβρη (πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου) στο θέατρο Τόπος αλλού με μία διανομή που θα προκύψει από την συνεργασία των τριών θεάτρων και θα συμμετάσχουν Πολωνοί, Ιταλοί και φυσικά Έλληνες ηθοποιοί.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Ιταλία και στην Πολωνία.

Κάθε Παρασκευη και Σαββατο στις 9.00 μμ
Κυριακή 7.30 μμ
Πρεμιέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Στην έρευνα συμμετείχαν Alfredo Saladini (AIDA FONDAZIONE) Marek Koschiolek (Teatr KRZYK)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ-ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Κίνηση Marek Koschiolek
Χορογραφία Μαγδα Γεροσίδερη
Στίχοι Νίκος Καμτσής
VIDEO: Γιώργος Αλεξίου, Anna Giniewska

Public Relation-Επικοινωνία: Canard qui parle
Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Αντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Χριστίνα Δημητριαδη, Στεφανία Γκουρνέλου.

Από 16 Νοεμβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κάθε Παρασκευή & Σάββατο 8.30, Κυριακή 7:30

Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Η νέα παράσταση θα επεκταθεί και στο θέμα της προσφυγιάς και των «παράνομων» δρόμων που ακολουθεί κάποιος για να μπορέσει να ζήσει σαν ανθρώπινο πλάσμα. Θα περάσει από τον φράχτη του Έβρου που εγκατέστησε η Frontex, θα συμπεριλάβει και την άλλη «πόρτα στην Ευρώπη» που είναι η Λαμπεντούζα της Ιταλίας και από την οποία περνούν τα Αφρικανικά  κύματα προσφύγων και θα δώσει και μια εικόνα από την μετανάστευση που συμβαίνει στη Βόρεια Ευρώπη (Πολωνία, Βαλτικές χώρες προς Σκανδιναβία). Βλέπετε η Ευρώπη της ευμάρειας και της ευημερίας είναι σήμερα άνω κάτω με πλήθη κόσμου να αναγκάζονται να μετακινηθούν και να ξαναστήσουν την ζωή τους κάπου άλλου. Είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από ανθρώπους, πολιτισμούς παραδόσεις, νοοτροπίες, θρησκείες. Ένας κόσμος σε μια πρωτόγνωρη αναστάτωση. Αν την 10ετία του 50 και του 60 είχαμε μια ομοιογένεια ανθρώπων  άξιων να παίρνουν την βαλίτσα τους και να πηγαίνουν στην Αμερική, στη Γερμανία η στην Αυστραλία, σήμερα έχουμε ένα ετερόκλητο πλήθος να μεταναστεύει. Από τους ρακένδυτους απελπισμένους ανθρώπους από την Αφρική στους μορφωμένους Ευρωπαίους (οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά) να πηγαίνουν σε άλλα κράτη να δουλέψουν και να προσφέρουν την επιστημονική τους κατάρτιση.

Η παράσταση δεν μπορεί να μην λάβει υπ΄ όψη της όλες αυτές τις παραμέτρους.

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.
Η παράσταση στηρίζεται μεν σε όλα αυτά αλλά όταν φτάσουμε στη σκηνή όλα αυτά θα γίνουν... θέατρο 100%.
Με θεατρική δράση, χαρακτήρες, συγκρούσεις, μουσική, κίνηση, προβολές κλπ. Μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξης της, ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό.

Νίκος Θ.Καμτσής

The "The paths of the snow". The big adventure of immigration all around Europe.

Original text-direction-lightings: Nicholas Kamtsis
Stage and Costume design: Μika Panagou

Original Music: Christow Xenakis

Movement: Marek Koschiolek
Choreography: Magda Gerosideri
Lyrics: Nicholas Kamtsis
VIDEO: George Alexiou,Giniewska

Public Relation-Επικοινωνία: Canard qui parle
Παίζουν οι: Lamprini Thanoy , Nikos Karastergios, Ada Kougia Andria Rapti, Sakis Tsiniaros,  Christina Dimitriadi, Stefania Gournelu

Opening October 16th -Topos allou theater
Friday and Saturday  8.30 p.m, Sunday 7.30 pm

Comments are closed.